20250821173214.JPG, фото
21 серпня 2025, 17:30

«Діалог влади з бізнесом»: в ОВА говорили про безпечне харчування та розвиток громадських їдалень

Сьогодні на платформі Волинської ОВА відбулась чергова онлайн-зустріч «Діалог влади з бізнесом» на тему дотримання законодавчих вимог у сфері виробництва та обігу харчових продуктів у закладах освіти і громадського харчування. Участь у заході взяла рекордна кількість учасників – понад 380 представників бізнесу, освітніх закладів та органів місцевого самоврядування.

Заступник голови облдержадміністрації Роман Романюк зауважив, що питання безпечного харчування особливо актуальне напередодні нового навчального року. Він відзначив важливість відвертого діалогу між владою, бізнесом і контролюючими службами задля пошуку спільних рішень.

Насамперед фахівці Держпродспоживслужби нагадали учасникам про ключові вимоги законодавства, систему управління безпечністю харчових продуктів НАССР, порядок державної реєстрації потужностей та найбільш поширені порушення, виявлені під час перевірок. Зокрема, йшлось про відхилення від затверджених меню, нестачу обладнання, проблеми з постачанням продуктів і потребу модернізації харчоблоків у школах.

Начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Леся Шведик повідомила, що у більшості перевірених закладів освіти були виявлені недоліки, але громади поступово їх усувають: закуповують інвентар та обладнання, ремонтують харчоблоки, збільшують фінансування харчування дітей.

Окремо розглянули питання погодження меню. Як поінформувала представниця Держпродспоживслужби Галина Мартинюк, впродовж року експерти перевірили понад 1400 сезонних меню, з яких 97% були погоджені. Основні зауваження стосувалися браку фруктів та овочів, перевищення норм цукру чи недостатньої різноманітності страв.

Водночас перший заступник начальника обласного управління Держпродспоживслужби Сергій Куртяк зауважив, що аудит їхньої структури не загрожує діяльності закладів освіти, адже під час воєнного стану заходи позапланового контролю заборонені. Тож за підсумками здійсненої роботи суб’єктам господарювання та головам громад надсилають листи з висвітленням встановлених порушень для заходів реагування. Загалом же звернень щодо перевірки харчових продуктів надходить досить мала кількість.

Заступниця начальника управління освіти і науки ОДА Наталія Даньків розповіла про реалізацію реформи шкільного харчування. Станом на сьогодні 90% школярів охоплені різними формами харчування, а понад 37 тисяч учнів початкових класів отримують безкоштовні гарячі обіди завдяки державній субвенції. У 2025 році розпочався другий етап реформи, який передбачає модернізацію їдалень, підготовку кухарів та створення сучасних умов харчування.

Учасники зустрічі також обговорили цифровізацію процесів у сфері трудових відносин та необхідність оцифрування трудових книжок. На завершення фахівці дали розгорнуті відповіді на питання, що надійшли заздалегідь, зокрема щодо порядку погодження меню, умов реєстрації потужностей, типових порушень та шляхів їх усунення. Це дозволило зробити обговорення максимально практичним і корисним для всіх сторін.

«Коли влада, бізнес і контролюючі служби працюють разом, ми досягаємо головної мети – безпечного та якісного харчування дітей, а також розвитку відповідального бізнесу», – підсумував засідання Роман Романюк.