Волинська м’ясна: 30 років тому селекціонери області вивели унікальну породу ВРХ
Волинські господарства утримують четверту частину від кількості поголів’я великої рогатої худоби усієї України.
В області атестовано 6 племінних заводів та 6 племрепродукторів з розведення поголів’я сертифікованих м’ясних порід: волинської м’ясної, абердин-ангуської, симентальської, поліської м’ясної, лімузин, герофорд та шароле.
Цьогоріч виповнюється 30 років з часу виведення нової породи ВРХ – волинської м’ясної. Займались цим волинські фахівці-селекціонери, одним з яких є Володимир Потапчук з села Велицьк Ковельського району, багаторічний очільник ТзОВ «Зоря».
До виведення унікальної худоби були залучені декілька м’ясних порід – абердино-ангуська, герефордська та лімузинсьа, а з місцевих – червона польська і чорно-ряба. Отримане в результаті поголів’я волинської м’ясної породи невибагливе, пристосоване до спеки, морозів та годування на випасах, має ніжне та якісне м'ясо, наче створене для стейків.
Порода була офіційно визнана і затверджена на державному рівні у 1994 році. Відзначимо, що волинська м'ясна є другою м'ясною породою великої рогатої худоби, виведеною в Україні.
Виводять породу не лише господарники Волині, а й інші області країни. Сьогодні в області найбільшими господарствами з відгодівлі худоби м’ясних порід є ТзОВ «Баффало», ТзОВ «Ратнівський аграрій» та ТзОВ «Зоря», де загалом утримується понад 8 тисяч голів ВРХ, з них – 3,4 тисячі корів.