Волинський сир та мед – призери міжнародних конкурсів серед виробників
Харчова промисловість Волині – це більше сотні великих, середніх і малих підприємств різної форми власності, які виробляють майже 25 відсотків загального обсягу промислової продукції області.
Серед них: 24 м’ясопереробних підприємства, хлібопекарських – 25 (в тому числі і міні-пекарні), кондитерських – 7, хлібоприймальних – 5, молокопереробних – 8, комбікормових підприємств – 4, цукрових заводів – 2, плодоовочевих – 14, спиртогорілчане – 1, пивобезалкогольних – 3, олійно-жирових – 3, два підприємства з виробництва соусів та приправ та інші.
Завдяки зусиллям працівників харчової промисловості, якість волинського виробництва наближується до кращих світових стандартів.
До прикладу, органічний сир «Чеддер» виробництва ТОВ «Старий Порицьк» отримав третє місце на виставці ProCheeseAwords 2022 у Великій Британії. Загалом у конкурсі взяли участь 4434 учасники із 42 країн світу. Вже наприкінці жовтня цього року згаданий сир представлять у черговому міжнародному конкурсі, який пройде в Норвегії, у місті Тронгейм.
Окремої уваги заслуговують луцькі пасічники Володимир Дмитрук та Антон Шотік. Минулого року вони перемогли на 47-му Світовому Конгресі «Апімондія-2020», здобувши золоту і бронзову нагороди. Цього року медова продукція волинських пасічників була представлена на Міжнародному конгресі з питань розвитку бджільництва, який відбувся на початку вересня у столиці Чилі, Сантьяго.
Вже не перший рік частка виробництва Волині переважає у загальнодержавних обсягах з виготовлення кетчупу і cоусів томатних, гірчиці, майонезу, різноманітних соусів.
Крім того, значний досвід Волинь має щодо експорту до країн Європейського Союзу – завдяки географічному розташуванню області. Також експортується продукція волинських аграріїв і харчових підприємств області на ринки Середньої Азії та Близького Сходу.