Запорука здоров’я волинських дітлахів – безпечне та якісне харчування
Сьогодні, 25 жовтня 2019 року заступниця голови Волинської обласної державної адміністрації Світлана Мишковець взяла участь у селекторній урядовій нараді з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної освіти під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.
На початку наради, Прем’єр-міністр України поділився невтішною статистикою, яка склалася в галузі харчування школярів по Україні.
– Статистика така, що потребує реагування та втручання органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Кожного для фіксуються випадки отруєння двох дітей. В кожній третій школі по Україні спостерігаються випадки порушення норм безпечності хварчування загалом, – наголосив Олексій Гончарук. – Прошу представників керівництва обласних адміністрацій негайно вжити відповідних заходів, проаналізувати ситуацію на місцях та надати інформацію про стан справ. Нам непотрібні формальні відписки. За результатами роботи регіонів буде сформований конкретний план державної перевірки якості харчування в закладаї освітньої галузі.
Як приклад налагодженої роботи у цій сфері, були запропоновані напрацювання Івано-Франківської області. Де, для покращення якості харчування в освітніх закладах діє регіональна цільова програма. Досить цікавим фактом виконання пунктів цієї програми є паспортизація харчоблоків навчальних закладі.
Відтак, представники регіонів отримали низку конкретних завдань та доручень від Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, які спрямовані на підвищення якості харчування українських дітей.
З метою виконання доручень Прем’єр-міністра України у Волинській області планується детальна перевірка та вивчення стану справ по кожному харчоблоку. Окрім цього, буде створена робоча група, яка займатиметься вивченням цього проблемного питання. До складу групи будуть залучені спеціалісти управління освіти, управління охорони здоров’я, департаменту соціального захисту населення та представник Держпродспоживслужби.
– Обов’язковою вимогою для усіх закладів дошкільної та загальної освіти має стати заповнення паспорту харчоблоку, – розповіла Світлана Мишковець. – Опрацювавши кожний пункт паспорту, керівник закладу освіти зрозуміє з якими ризиками щодо санітарно-гігієнічних вимог до харчоблоку стикається його заклад. А ми знатимемо загальну ситуацію по області. Організація харчування повинна відповідати санітарно-гігієнічним нормам не тільки на папері.
Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.