Захист продуктів харчування та води від зараження під час надзвичайних ситуацій
Днями, розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 691 затверджено Положення про систему моніторингу і прогнозування надзвичайних ситуацій територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Волинської області.
Зокрема, основними функціями системи моніторингу і прогнозування надзвичайних ситуацій є проведення оперативного лабораторного контролю з метою виявлення та індикації забруднення радіоактивними та хімічними речовинами, зараження збудниками інфекційних хвороб та іншими небезпечними біологічними агентами об’єктів навколишнього середовища, продуктів харчування, продовольчої сировини, фуражу, води тощо.
Організація безперебійного забезпечення населення продовольством, питною водою і предметами першої необхідності – є одним із основних завдань у роботі органів цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій в особливий період. Їжа, вода, незаражене повітря, а в холодний період і тепло є основними факторами життєзабезпечення населення.
Тому, захист продуктів харчування у надзвичайних ситуаціях на підприємствах харчової промисловості, базах, складах, торгівельній мережі здійснюється у разі попереднього проведення ряду заходів.
Захист продуктів від радіоактивних та отруйних речовин, бактеріологічних (біологічних) засобів при зберіганні, в процесі їх технологічної переробки, транспортування і реалізації, а також водних джерел і систем водопостачання є однією з важливих задач цивільної оборони в усіх ланках. Це обумовлюється тим, що із зараженими продуктами і водою радіоактивні отруйні речовини і бактеріальні засоби можуть потрапити в організм людини і викликати небезпечні захворювання та ураження.
Радіоактивні речовини, що впали на поверхню продуктів забруднюються радіоактивним пилом з поверхні. Найбільшу небезпеку створює потрапляння радіоактивних речовин всередину організму із зараженою їжею і водою, що може викликати променеву хворобу.
Таким чином, щоб запобігти зараженню радіоактивними речовинами продуктів харчування і питної води, необхідно їх перш за все ізолювати від зовнішнього середовища (герметична упаковка). Разом з тим, незахищені продукти, що довгий час перебували в зоні зараження, підлягають знезаражуванню або знищенню.