Олена Зеленська виступила на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна»
Перша леді Олена Зеленська виступила на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна». Під час заходу обговорюються питання популяризації здорового способу життя, розвитку спортивної інфраструктури у громадах, доступності спорту для всіх верств населення, безбар’єрності у спорті, моделі здорової школи та індексу здоров’я школи, екології життя та чинників, що впливають на здоров’я нації.
Олена Зеленська відкрила другий день форуму, присвячений темі «Свідома Україна». Перша леді розповіла про реформу системи харчування у школах, започатковану за її ініціативою.
Здоров’я людини залежить від багатьох чинників: спадковості, стану довкілля, рівня медицини. Але на 60%, за даними ВООЗ, здоров’я людини залежить від способу життя: сну, харчування, рухової активності. Усе це – складові здоров’я.
«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави. За даними ЮНІСЕФ, систематичний аналіз освітніх програм у 52 країнах світу показав, що існування програми шкільного харчування є одним з небагатьох чинників, які позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Учні показували вищі бали під час когнітивних, мовних та математичних тестів», – зазначила дружина Президента.
У 2020 році було проведено аудит 500 українських шкіл щодо організації системи харчування та задоволеності шкільним харчуванням серед учнів. Виявилося, що:
- немає умов для дієтичного харчування: лише 15% шкіл у селах та 36% шкіл у містах здатні забезпечити дієтичне харчування учнів;
- обладнання зношене та застаріле: у 52% шкіл в селах та в 40% закладів у містах немає всіх необхідних приміщень та обладнання;
- немає достатнього розуміння принципів повноцінного харчування: у 16% шкіл у селах та в 29% закладів у містах не дотримуються норм харчування;
- повільне запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках: НАССР впроваджено лише в 15% шкіл у селах та в 19% закладів у містах;
- лише 7% дітей подобається те, чим вони харчуються у шкільних їдальнях.
У 2020 році з ініціативи першої леді України Олени Зеленської стартувала всеукраїнська реформа системи шкільного харчування. Була створена широка міжсекторальна група, учасниками якої стали представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку економіки та торгівлі й Міністерства освіти і науки. Вони відповідають за формування політик (норми та регламентація). За закупівлі та контроль якості відповідають Держпродспоживслужба, Антимонопольний комітет, Держаудитслужба, Асоціація дієтологів України. Також до робочої групи увійшла команда експертів ЮНІСЕФ та ідеолог проекту зі зміни культури харчування CultFood Євген Клопотенко. Окремо за реалізацію, контроль та фінансування харчування на місцях відповідають органи місцевого самоврядування та батьки.
«Більшу частину свого часу наші діти проводять саме у навчальних закладах, тож і харчування здебільшого відбувається також у школі. На жаль, діти замало рухаються, вживають багато солодощів та солі, що призводить до раннього ожиріння та проблем із серцево-судинною системою. Відповідно до нововведень, обмежено кількість солі та цукру, жирів у харчових продуктах, що можуть пропонуватися дітям. Натомість у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Від початку реформи системи шкільного харчування було оновлено застарілу нормативну базу. У 2020 році вперше було виділено державну субвенцію в розмірі 400 млн грн на модернізацію харчоблоків у шкільних їдальнях. З 15 тис. українських шкіл 1809 закладів змогли скористатися субвенцією. На 2021 рік виділена субвенція «Спроможна школа», якою навчальні заклади також можуть скористатися для оновлення харчоблоків та їдалень.
«Безпека та здоров’я дитини під час перебування дитини в школі, формування культури харчування та правильних харчових звичок є важливими цінностями Нової української школи, яку ми маємо впроваджувати. Адже наша спільна мета – сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. І я прошу керівників органів місцевого самоврядування звернути увагу на важливість створення умов для організації харчування, здійснення контролю та дотримання вимог щодо організації харчування у закладі освіти відповідно до норм санітарного регламенту», - зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.
У межах робочої групи шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України розробили оновлене рекомендоване шкільне меню.
«Ця реформа – більше ніж про оновлену техніку, нормативно-правові акти та нове корисне меню з мінімальним вмістом солі. Це про здорову націю. Це глобально. А значить, про це маємо глобально говорити. Тому ми працюємо над комунікаційною кампанією», – зазначила Олена Зеленська.
Спільно з міжнародними партнерами – Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні та ЮНІСЕФ – розпочато роботу над комунікаційною кампанією щодо здорового харчування. У травні поточного року було підписано Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування. Вона охопить всю країну, триватиме щонайменше впродовж 2021-2022 року та буде впроваджена паралельно з реформою.
«Кожна п'ята дитина шкільного віку має надлишкову вагу та ожиріння, 2% дітей мають недостатню вагу. Неправильне харчування є серйозною глобальною проблемою охорони здоров’я, але водночас її часто недооцінюють. При цьому доведений чіткий зв'язок між харчуванням, когнітивним розвитком і навчальною успішністю. ЮНІСЕФ вітає зусилля й увагу, яка приділяється цьому питанню на національному рівні. І ми продовжуємо працювати над удосконаленням харчування дітей в Україні, зокрема над зміною харчової поведінки.», - прокоментувала заступниця голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лора Білл.
Ще один важливий інструмент реформи – великий інформаційний портал. Його завдання – полегшити імплементацію змін та стати ядром кампанії, зібрати максимум корисної інформації про реформу, шкільне харчування, принципи здорового харчування та стати обов’язковим місцем для пошуку інформації для управлінців та учнів, батьків і бізнесу, який хоче долучитись до допомоги школам. Портал розробляється спільно з технічним партнером – компанією Soft Serve. Ресурс буде запущено до початку 2021/2022 навчального року.
«У результаті реформи діти отримують безпечні харчові звички, які залишаться з ними і в дорослому житті. Смачна й цікава їжа сприяє цікавому та якісному навчанню. Батьки – спокійні, адже вони можуть бути впевнені в якості, безпечності та корисності харчування в школах. Школи матимуть більше можливостей для впровадження своїх ідей з організації шкільного харчування. Ми отримуємо суспільство, яке складається зі здорових, свідомих, освічених громадян», – резюмувала дружина Президента.