20180709114338.jpg, фото
28 березня 2018 року

В Україні вже незабаром запрацює нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів

Днями відбувся прес-брифінг Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, де урядниця повідомила, що вже 4 квітня в Україні запрацює нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів.

Зокрема, йдеться про набуття чинності Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Так, зі слів Віце-прем`єр-міністра, новий закон, з одного боку, створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів, а з іншого – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції. Ключовими новаціями нового закону Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала ризик-орієнтований підхід до перевірок операторів ринку та запровадження Акта перевірки.

Слід зазначити, що підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей (наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м`ясо). Також, за новим законом, інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки, згідно з Актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

– Користь від нововведень беззаперечна. Адже європейська система якості та безпечності харчових продуктів дуже сувора. А із впровадженням нового Закону в Україні підвищаться стандарти якості харчових продуктів. Тобто споживачі стануть більш впевненими в безпечності їжі, яку купують. Окрім того, нові вимоги якості продукції підвищать конкурентоздатність підприємств та дасть змогу вийти на міжнародні ринки, - прокоментував заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук.

За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Так сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення. У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.

Відтак, Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала політиків утриматися від спекуляцій нормами нового закону, покликаного покращити якість і безпечність харчових продуктів в Україні і захистити добросовісних операторів ринку від тиску контролюючих органів.

До слова, новий закон є частиною масштабної реформи системи державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні. Раніше вже був ухвалений закон «Про безпечність та якість харчових продуктів». Закон «Про державний контроль» визначає, як перевірятимуть виробників на дотримання вимог. Кожен оператор ринку (виробник, перевізник, магазин) оцінюватиметься за ступенем ризику.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації